“Praag blijkt een onwijs mooie stad waar we maar al te graag doorheen fietsen”

Esmeralda de Wilde werkt als Geriatriefysiotherapeut voor locatie Hart van Vathorst van Accolade Zorg. Zij maken al zo lang gebruik van Fietslabyrint, dat Esmeralda zich nog kan herinneren dat er maar 10 fietsroutes waren. Nu ruim 700 routes en heel wat ervaringen verder vroegen wij Esmeralda naar haar ervaringen en verhalen.

Fietslabyrint in de fysioruimte

“Helemaal in het begin hebben we Fietslabyrint ingezet als beloningssysteem. De bewoners die een hele week goed meededen met de oefeningen, mochten aan het einde van de week een rondje met Fietslabyrint fietsen. Dit hielden we alleen niet heel lang vol, want Fietslabyrint bleek veel te leuk te zijn!," vertelt Esmeralda.
Fietslabyrint kan je ook inzetten tijdens de fysiotherapie.

“We hebben soms bewoners die heel moeilijk te motiveren zijn om te bewegen. Als je ze dan virtueel mee op reis neemt werkt dat een stuk beter. Ze blijven veel langer fietsen.”

Esmeralda de Wilde, Geriatriefysiotherapeut

Op de locatie Hart van Vathorst is ook een gesloten afdeling. Deze bewoners kunnen niet meer zelfstandig de deur uit en komen dus minder vaak buiten. “Een meneer die vroeger altijd in Amsterdam had gewoond, kwam bij mij fietsen. Ik had Amsterdam aangezet, maar al heel snel bleek dat hij hier onrustig van werd; te veel prikkels. Toen zijn we gaan waterfietsen, dit vond meneer geweldig. Terug op zijn afdeling vertelde hij trots aan iedereen dat hij een rondje op het water had gevaren. Voor hem was dit echt een uitje.”

Naar buiten gaan is een ervaring die niemand zou willen missen. Gelukkig kan het gevoel van buiten zijn opgewekt worden door een rondje virtueel te fietsen.”Voor sommige mensen is veel naar buiten gaan niet de oplossing. Ze worden onrustig van alle prikkels en worden daar niet gelukkig van. Iets kleins heeft dan de meerwaarde. In zo’n geval zijn bijvoorbeeld die waterroutes heel fijn.”

Extra motivatie met sleutelhangers

Locatie Vathorst heeft ook meegedaan aan onze zomercampagne, waar je vakantieroutes kon afvinken op een stempelkaart. “Om bewoners extra te motiveren hebben we sleutelhangers gekocht met een klein fietsje eraan. Iedereen met een volle stempelkaart, krijgt dan zo’n sleutelhanger.” Dit werkte zo goed dat er uiteindelijk 25 bewoners meegefietst hebben met de campagne. En natuurlijk hebben ze allemaal een sleutelhanger ontvangen.

Een wedstrijd organiseren helpt heel erg in het motiveren van de bewoners. Het geeft net dat extra zetje dat soms nodig is. Een ander bijkomend effect is dat bewoners andere en nieuwe routes ontdekken. “Wij fietsen voornamelijk door steden in de buurt of vakantiebestemmingen. De stempelkaarten motiveert de fietser om ook andere routes te ontdekken. Zo bleek Praag onwijs in de smaak te vallen. Een hele mooie stad die de bewoners maar al te graag nog een keer fietsen.”

Alle routes fietsen

Bij Hart van Vathorst zijn ze zeker nog niet uitgefietst. Er zijn zelfs plannen om een jaar lang alle routes van Fietslabyrint te gaan fietsen. Dat zijn er nu maar liefst 700 en tegen die tijd nog meer! Zo kunnen ze precies vertellen welke routes zeker de moeite waard zijn om nog een keer te fietsen.