Fietslabyrint breidt uit met routes door Turkije

Fietslabyrint wordt uitgebreid met een nieuw land. Vanaf april 2021 wordt ook Turkije aan het routebestand toegevoegd. ‘Onze’ fietser Hossam heeft deze zomer twee weken lang (geheel corona-proof) door de Turkse steden gefietst om de nieuwe routes vast te leggen.

Istanbul Turkije.png
Istanbul, Turkije

De nieuwe toevoegingen zijn natuurlijk voor iedereen prachtig om te fietsen, maar zijn in het bijzonder gericht op Turkse ouderen die momenteel in verpleeg- of verzorgingshuizen verblijven. Voor hen zal het extra speciaal zijn om herinneringen op te halen aan bekende straten en gebouwen waar ze zijn opgegroeid. Fietslabyrint wil deze Turkse ouderen een beleving bieden waarbij zij door de plaatsen kunnen fietsen waar zij zijn opgegroeid, nu het misschien niet meer mogelijk is die plekken in het echt te bezoeken. De nieuwe fietsroutes bieden een mooi alternatief en helpen tegelijkertijd om op een simpele manier in beweging te blijven. De nieuwe fietstochten nemen je mee langs Istanboel, Ankara, Konya, Antalya, de Lycische Weg, Pamukkale.

De reis van Hossam was niet alleen bijzonder door het mooie landschap, Fietslabyrint werkte hiervoor intensief samen met de Nederlandse ambassade in Turkije om alles rond te krijgen. Via de ambassade werden we gekoppeld aan internationaal filmbureau Moskitos Films. Zo kregen we een zogeheten ‘runner’ toegewezen, Toygar, die ons hielp met alle vergunningen en toestemming voor filmen en locaties. Bovendien fietste Hossam zelfs nog een stukje samen met de ambassadeur, Marjanne de Kwaasteniet. Zij was zo enthousiast dat ze zelf ook nog een tweet plaatste van haar fietsritje. Fietsen wordt gezien als iets echt Nederlands en werd dan ook zeer warm ontvangen.

Hossam heeft eerder geweldige locaties mogen filmen voor Fietslabyrint, onder andere Marokko en Japan, maar Turkije heeft toch wel flink indruk gemaakt. “Ik zal Istanboel nooit vergeten. Het is een plek waar je echt twee beschavingen ziet samenkomen, dat is zo bijzonder. Het beeld dat ik voorheen van Turkije had is nu totaal anders, het is zo modern en vrij. Het is echt een geweldig land, met zulke gastvrije mensen en een heerlijke keuken. Ik droom nog steeds van de linzensoep die ik in Ankara heb gegeten! Dit bezoek smaakte zeker naar meer, ik wil heel graag nog een keer terug”, aldus Hossam.

Vanaf april 2021 zijn de nieuwe Turkse routes inbegrepen bij de nieuwe software update en kan iedereen door Turkije fietsen. De linzensoep moet je er zelf bij maken!

Bekijk hier alvast een tipje van de sluier in onze sneak peek video.