Virtueel fietsen voor ouderen met Alzheimer

Alzheimer is een van de meest voorkomende vormen van dementie bij ouderen. Ze hebben vaak moeite met bewegen en het behouden van hun mobiliteit. Virtueel fietsen kan een effectieve manier zijn om de mobiliteit te behouden en het mentale welzijn te verbeteren. Recent onderzoek heeft aangetoond dat lichaamsbeweging en met name virtueel fietsen, als effectieve therapeutische interventie kan dienen.

de Wael-Hexashots-19.jpg
Virtueel fietsen voor ouderen met Alzheimer

Mensen met Alzheimer hebben last van geheugenverlies, desoriëntatie en problemen met het uitvoeren van dagelijkse taken. Virtueel fietsen helpt dit te verbeteren. Lichaamsbeweging verbetert de bloedstroom naar de hersenen, wat de cognitieve functie kan verbeteren en de vermindering van de hersenfunctie kan vertragen.

Veilig fietsen vanuit eigen omgeving

Veel ouderen met Alzheimer vinden het eng om activiteiten te ondernemen als fietsen en hebben last van depressieve gevoelens. Fietsen kan dan een gevoel van onafhankelijkheid en controle geven over hun omgeving. Dit draagt bij aan een betere gemoedstoestand en meer positieve gevoelens.

Hoe werkt virtueel fietsen voor ouderen met Alzheimer?

Fietslabyrint kan op verschillende manieren worden aangepast om aan de individuele behoeften te voldoen. Het trapsysteem kan worden aangepast aan de fysieke capaciteit van de gebruiker, zodat hij of zij veilig en comfortabel kan fietsen. Zo kan er trapondersteuning aangezet worden voor mensen die de omwenteling tijdens het fietsen moeilijk kunnen maken.

Virtueel fietsen op eigen tempo

Fietslabyrint kan aangepast worden aan de cognitieve vaardigheden van de persoon. Bij elke route staat aangegeven hoeveel prikkels deze bevat. Voor mensen met Alzheimer kan een drukke stad als New York bijvoorbeeld te veel zijn, maar de prachtige landschappen zijn daarentegen perfect. Ook kan de fietstocht in eigen tempo worden afgelegd en zal de route stoppen als er niet wordt getrapt.

Leuke en Interactieve Activiteit

Virtueel fietsen is een leuke en interactieve activiteit voor ouderen met Alzheimer. Het kan hen helpen om te blijven bewegen en te genieten van een actieve levensstijl, terwijl ze tegelijkertijd een volledig immersieve ervaring hebben.

Fietslabyrint biedt meer dan 600 routes over heel de wereld. In Nederland zijn veel bekende plekken gefilmd. Zo kunnen ouderen altijd een herkenbare plek vinden om herinnering op te doen tijdens het fietsen. Lees meer over virtueel fietsen.