Beweegziekenhuis MUMC+ brengt patiënten in beweging

Hoe krijgen we patiënten in het ziekenhuis meer in beweging en vaker van hun kamer? Dat was de vraag die een student voor het Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC+) onderzocht. Het advies van het onderzoek: Fietslabyrint. Wij spraken Hanneke van Dijk, fysiotherapeut en wetenschappelijk onderzoeker van het MUMC+ en tevens werkzaam bij het Zorginnovatielab. Over beweegziekenhuizen, de aanschaf en inzet van 10 Fietslabyrinten en de ervaringen van patiënten en zorgverleners.

Fietslabyrint bij MUMC+

Wat is een beweegziekenhuis

“Vaak liggen patiënten al voor een operatie in pyjama in bed, terwijl dit niet altijd noodzakelijk is”, begint Hanneke. “Hierdoor leveren patiënten sneller conditie en spierkracht in en is de opname vaak langer. Een beweegziekenhuis heeft juist als doel om patiënten meer aan het bewegen te krijgen via verschillende initiatieven”. Tijdens een ziekenhuisopname liggen patiënten immers meer dan 80% van de tijd in bed, terwijl hier vaak geen medische aanleiding voor is. Een beweegziekenhuis probeert de negatieve effecten van inactiviteit zo veel mogelijk te voorkomen, zodat patiënten een beter functioneringsniveau hebben bij ontslag. Meer weten over beweegziekenhuizen? Lees het hier.

Fietslabyrint als beweeginitiatief in het ziekenhuis

Eén van die beweeginitiatieven in het MUMC+ is Fietslabyrint. Hanneke vertelt enthousiast hoe de aanschaf van Fietslabyrint is verlopen. “We wilden dat patiënten vaker uit hun kamer kwamen en daar niet de hele dag blijven liggen. Een student is toen onderzoek gaan doen en hierdoor kwamen verschillende initiatieven in beeld om patiënten te stimuleren uit hun kamer te komen. Uiteindelijk kwam Fietslabyrint als het beste initiatief uit het onderzoek.”

Dat bleek een voltreffer. Tijdens een proefperiode heeft het MUMC+ een Fietslabyrint gratis uitgeprobeerd. Op de vraag hoe deze proef is ontvangen, geeft Hanneke aan dat de ervaringen heel erg positief zijn. “Uit surveys blijkt dat patiënten het fijn vinden om even aan de ziekenhuisomgeving te ontsnappen. Patiënten vinden het daarnaast leuk om actief bezig te zijn. Vaak weten patiënten wel dat bewegen gezond is, maar is er weinig mogelijkheid om te bewegen in het ziekenhuis. Tevens halen patiënten herinneringen van vroeger op of ontdekken ze juist nieuwe plekken. Een patiënt was hier bijvoorbeeld voor twee weken en fietste elke dag als Fietslabyrint vrij was. Na de proefperiode werd een begroting ingediend bij de Raad van Bestuur en zo werd de aanschaf van 10 Fietslabyrinten mogelijk gemaakt.”

Tien geleverde Fietslabyrinten bij MUMC+

Virtueel fietsen in het hele ziekenhuis

De Fietslabyrinten worden momenteel ingezet op allerlei verschillende verpleegafdelingen. Van fysiotherapie tot cardiologie, van oncologie tot op de intensive care. “Ik denk zelfs dat het op de kinderafdeling en de polikliniek ook geschikt is”, vertelt Hanneke. “Het specifieke gebruik is natuurlijk afhankelijk van de patiënt en aandoening, maar Fietslabyrint wordt in principe ingezet gedurende de hele patiëntreis in het ziekenhuis.”

Naast patiënten zijn ook zorgverleners enthousiast over Fietslabyrint. “Het gebruik is eenvoudig en het kost de zorgverleners weinig tijd”, vertelt Hanneke. “Sommige zorgverleners fietsen tijdens de nachtdienst zelf een rondje op Fietslabyrint. Fietslabyrint helpt om patiënten in beweging te krijgen en patiënten vinden het nog leuk ook. Daardoor is het een hele laagdrempelige manier om patiënten meer te laten bewegen binnen ons ziekenhuis”.

Zo is niet alleen de student geslaagd voor zijn onderzoeksopdracht, maar ook het MUMC+ om patiënten op een leuke manier meer in beweging te krijgen.