Beweegziekenhuizen bieden de oplossing om patiënten te stimuleren uit bed te komen

Tijdens een ziekenhuisopname liggen patiënten meer dan 80% van de tijd in bed, terwijl hier vaak geen medische aanleiding voor is. Patiënten krijgen het label “ziek” en zijn daardoor geneigd om zo veel mogelijk in bed uit te rusten. Daarnaast kan een patiënt het gevoel hebben dat zij de verpleegkundigen in de weg zouden lopen. Terwijl beweging juist helpt om sneller beter te worden. Om hier verandering in te brengen is het concept van beweegziekenhuizen ontstaan.

Beweegziekenhuizen

Een beweegziekenhuis is een ziekenhuis waarbij beweging wordt gestimuleerd via verschillende interventies en door de inrichting van het ziekenhuis. Denk aan stickers van hardloopbanen op de grond, posters die beweging promoten, activiteitenruimtes en meerdere wandelroutes. Fysieke inactiviteit tijdens een ziekenhuisopname leidt onder andere tot achteruitgang in spierkracht en conditie. Een beweegziekenhuis heeft juist als doel om bij ontslag te zorgen voor een beter functioneringsniveau van de patiënt. Bijvoorbeeld via een activiteitencoach of zoals in het beweegziekenhuis van het MUMC+ via meerdere Fietslabyrinten.

Bewegen in het ziekenhuis

Het blijkt dat veel patiënten hele dagen op een kamer blijven wanneer ze verwachten dat een verpleegkundige langs zal komen. Zo blijven ze de hele dag met pyjama in bed liggen. Door ‘s ochtends meteen de dag te starten door je aan te kleden, ben je eerder geneigd om iets te gaan doen. Daarnaast hebben veel beweegziekenhuizen labels die je aan de deur kan hangen waarop staat dat je een ommetje aan het maken bent, inclusief telefoonnummer, voor het geval dat de dokter langs komt. Zo kan de patiënt met een gerust hart op pad.

Fietslabyrint deurhangers

Doel van een beweegziekenhuis

Een beweegziekenhuis heeft als doel om de patiënt zo snel mogelijk fit te krijgen en bij ontslag te zorgen voor een beter functioneringsniveau van de patiënt. Daarnaast biedt een beweegziekenhuis meerdere voordelen:

  • Minder complicaties
  • Eerder ontslag
  • Actievere patiënten
  • Bijdrage aan de algehele gezondheid
  • Lagere zorgkosten


Beweegziekenhuizen zijn een aantal jaar geleden ontstaan uit de ‘Expertgroep Beweegziekenhuizen’. Deze expertgroep is opgericht om met een gezamenlijke aanpak te komen voor fysieke inactiviteit tijdens een ziekenhuisopname. De expertgroep bestaat uit verschillende ziekenhuizen en heeft gewerkt aan een Standpunt Beweegziekenhuizen. Dit standpunt biedt richtlijnen aan fysiotherapeuten voor het implementeren van een beweegziekenhuis in het ziekenhuis waarin ze actief zijn.

Fietslabyrint laat patiënten bewegen

Wellicht is het beweegziekenhuis wel de toekomstige standaard voor ziekenhuizen. Als het aan Fietslabyrint ligt in ieder geval wel! Willen jouw patiënten ook fietsen met Fietslabyrint, maar durven ze hun kamer niet zomaar te verlaten? Download hieronder een Fietslabyrint deurhanger. Deze kan je printen en uitknippen zodat patiënten met een gerust hart kunnen gaan fietsen.