Van sponsors zoeken tot doneeractie, hoe pak je dit aan?

Sponsoren zoeken en doneeracties realiseren, we hebben er allemaal wel eens mee te maken. Toch is het daadwerkelijk in gang zetten van een plan om voor donaties te zorgen best moeilijk. Want waar begin je? Met deze tips van Marjoleine van den Broek, projectleider van Het Buitenhuis, kan jij direct aan de slag met het zoeken van sponsors en heb je binnen no-time het gewenste bedrag bij elkaar gespaard.

Sponsor Buitenhuis sparen.png
Fietslabyrint in Het Buitenhuis

“Ik zorg altijd dat ik begin van het jaar al een plan maak. Ik loop dan door alle plannen en het budget heen en kijk waar ik geld tekort kom,” legt Marjoleine uit. Door begin van het jaar al een plan op te stellen, kan Marjoleine anticiperen op het budget en wanneer ze mogelijk donaties nodig heeft.

Stichtingen, NGO's en overheidsinitiatieven

“Op Instagram en Facebook ga ik regelmatig op zoek naar stichtingen die mogelijk interesse hebben in doneren. Op die manier probeer ik al het eerste contact te leggen.” Er zijn ontzettend veel stichtingen, NGO’s en overheidsinitiatieven waar je als zorginstelling gebruik van kan maken. Een aantal voorbeelden hiervan kan je lezen in dit artikel.

Zorgverzekeraars

Ook kunnen zorgverzekeraars een belangrijke rol spelen in je financiering, vertelt Marjoleine: “Een groot deel van de financiering gaat via zorgverzekeraars. Grote, bekende namen werken goed om andere kleinere organisaties ook te stimuleren te doneren.”

Bij al je sponsoren is het erg waardevol om goed contact te houden. Laat weten waar jullie mee bezig zijn, wat de plannen zijn voor de toekomst en welke impact dit heeft op de bewoners. “Wij houden hen regelmatig op de hoogte van onze plannen. Zo kunnen we makkelijk bij hen aankloppen als we donaties nodig hebben.”

“De financiering bij zorginstellingen is vaak ingewikkeld en heeft met veel factoren te maken. Het is lastig inzichtelijk te maken voor de buitenwereld,” vertelt Marjoleine. “Dus neem ik partners vaak helemaal mee in onze financiering om zo heel transparant te laten zien waar we hulp nodig hebben. Ik stel elk jaar een jaarplan op met de financiering en maak zo een balans op met wat we hebben en wat we nodig hebben zodat dit makkelijk gedeeld kan worden met sponsors. Zij waarderen die transparantie heel erg en zijn sneller bereid te doneren.”

Ik stel elk jaar een jaarplan op met de financiering en maak zo een balans op met wat we hebben en wat we nodig hebben zodat dit makkelijk gedeeld kan worden met sponsors. Zij waarderen die transparantie heel erg en zijn sneller bereid te doneren.

Marjoleine van den Broek, Projectleider van Het Buitenhuis

Kort samengevat?

  • Maak je plan aan het begin van het jaar
  • Gebruik social media om stichtingen te vinden
  • Lees ons artikel met stichtingen
  • Neem contact op met zorgverzekeraars
  • Houd je sponsoren op de hoogte
  • Wees transparantMeer tips nodig? Lees onze interviews vol tips van Rijnstate Dialyse Centrum en Het Buitenhuis. Of bekijk onze pagina met alle ins en outs over fondenwerving.