Sparen voor Fietslabyrint. Jenny vertelt hoe Rijnstate Dialyse Centrum dit aanpakt

Niet iedereen heeft een potje klaarliggen voor zorginnovaties of nieuwe ontwikkelingen. Daarom wordt er vaak flink actie gevoerd om te sparen voor een Fietslabyrint, zo ook door o.a. Rijnstate, Molenkamp, Odion en Vrienden van Bernhoven. Op de meest creatieve wijze zetten zij zich in voor hun cliënten, van koekjes bakken tot aan door de modder kruipen.

Jenny met Fietslabyrint.png

Vraag je je weleens af hoe deze locaties dit soort acties opzetten of wat jullie zouden kunnen doen om te sparen voor een toffe innovatie, spel of uitje voor cliënten? Wij vroegen onze klanten hoe zij in het verleden geld hebben ingezameld voor een Fietslabyrint. Zij delen graag hun beste tips en meer.

Dialyse Centrum Rijnstate
We spraken Jenny, verpleegkundige bij de dialyse afdeling van Rijnstate, over haar ervaring met het sparen voor niet één, maar twee Fietslabyrinten. In juli 2020 kochten zij hun eerste Fietslabyrint dankzij hun sponsorproject en vorige maand haalden ze hun tweede doel en maakten zij hun patiënten blij met nog een Fietslabyrint.

Toen Jenny op Facebook een bericht over Fietslabyrint voorbij zag komen wist ze al snel dat dit ideaal zou zijn voor haar patiënten om te gebruiken tijdens de dialysebehandelingen. Patiënten liggen gemiddeld drie keer per week vier uur lang op bed voor hun dialysebehandelingen, waardoor ze vaak moe zijn, minder spierkracht hebben en geen energie en tijd hebben om genoeg te bewegen. Bewegen tijdens de behandeling is dé oplossing. Het maakt de behandeling effectiever, de bloeddruk daalt minder, de patiënt heeft minder last van kramp, minder botontkalking en voelt zich fitter. Daarnaast helpt fietsen om de tijd wat sneller te laten gaan, genieten fietsers van nieuwe en bekende locaties en zorgt het voor afleiding en ontspanning.

Sponsorproject
Om dit waar te maken begon Jenny aan het uitwerken van een sponsorproject. Het starten van een project kan lastig lijken, maar dat hoeft helemaal niet. Ze begonnen simpelweg met het sparen van lege flessen voor statiegeld. Zo kon er in de tussentijd een plan bedacht worden voor het werven van sponsoren. Tijdens de pandemie kon Jenny net als velen van ons niet meer sporten op de manier waarop ze dat gewend was. Ze moest er toch echt aan geloven: hardlopen, haar minst favoriete sport, was een van de weinige opties. Zo begon ze samen met haar buurman met hardlopen. Voor ze het door had liep ze zomaar 16 km. Dan moet 21 km ook een keer gaan lukken! En zo kwam het idee om samen met collega Roy mee te gaan doen aan de halve marathon van Enschede.

Het plan ligt, nu de sponsoren nog. Vrienden en familie werden gevraagd om een donatie, maar dit zijn ook de mensen die al veel betekenen voor de patiënten. Daarom trok Jenny de stoute schoenen aan en belde ze met meerdere bedrijven: of ze wilden sponsoren in ruil voor hun logo op een spandoek, poster of in een artikel. Zo ontvingen ze o.a. een donatie van wel €500,- en gratis wandelroute boekjes van een reisbureau. Met deze boekjes motiveerde ze weer patiënten en vrienden van: wie de post op Facebook over de halve marathon het meeste deelt krijgt een route boekje cadeau. Echt alle beetjes helpen! Daarnaast hebben Jenny en haar collega’s ook meegedaan aan de Weissensee in prachtige Fietslabyrint jasjes en liep Jenny nóg een keer de halve marathon, maar deze keer die van Amsterdam met haar collega Linda. Tip van Jenny: de marathon van Amsterdam is echt een aanrader, iedereen moedigt je aan waardoor je vanzelf harder gaat lopen.

Halve marathon Amsterdam.png
Jenny & Linda bij de halve marathon van Amsterdam

Naast sponsoringen geeft Jenny ook de tip om te kijken naar de mogelijkheden. Kan je je inschrijven voor een project van bijvoorbeeld de Rabobank of Unive? Zo kregen zij van een project uit het Rijnstate Vriendenfonds maar liefst €10.000,- omdat zij al zoveel zelf hadden gespaard. Dankzij dit soort projecten krijgen ook zorginstanties die zelf geen potje hebben voor extra innovaties de mogelijkheid om zorgtechnologieën aan te schaffen.

In beweging
Naast het sponsorproject houdt Jenny zich ook bezig met het beweegproject. Sinds kort is de dialyseafdeling Rijnstate bezig met een nieuwe manier van aanpak. Ze vragen hun patiënten niet meer of ze willen bewegen, maar wat ze zouden willen doen tijdens hun dialysebehandelingen. Zo vinden ze een passende oplossing voor iedereen. Ze hebben dumbbells, elastieken om oefeningen mee te doen en Fietslabyrint (waar je ook vanuit bed mee kan fietsen). Dit project legt de focus bij de interesse van het individu, iets wat erg belangrijk is om beweging te motiveren. Ook laten zij door middel van filmpjes en extra toelichting zien waarom bewegen tijdens dialyse zo belangrijk is, om zo mensen extra te stimuleren. Tijdens het bewegen kan de fysiotherapeut begeleiding bieden en kunnen de armen en/of benen getraind worden. Dit doen patiënten vaak tijdens het eerste halfuur van de dialysebehandeling, omdat dit het beste werkt. Er zijn ook groepssessies om onder begeleiding samen in bewegen te komen, wat natuurlijk ook gewoon erg gezellig is.

Hopelijk hebben Jenny en haar collega’s jullie kunnen inspireren of op een goed idee gebracht. Benieuwd hoe andere locaties dit doen? Volgend jaar volgen de verhalen van andere klanten en hun creatieve manier van sparen.

Bekijk de inzamelactie van Rijnstate hier ter inspiratie of om de dialyse patiënten te helpen om te sparen voor nieuw sportmateriaal en een Fietslabyrint voor hun locatie in Zevenaar. Zo komen zij hun behandelingen leuker en gezonder door.

Meer lezen?