Met een steeds oudere wereldbevolking, en steeds meer mensen die tegelijk ouder en zorgbehoeftig worden en daartegenover steeds minder mensen die in de zorg werken, stijgt de druk op de zorg de komende jaren enorm. We horen dit probleem alleen maar in het nieuws.
Een van de ideeën om dit probleem op te lossen bestaat uit dat ouderen langer thuis wonen. Als het kan tenminste, en al dan niet met hulp. Dit idee stamt uit een mix van sociaal, economische en gezondheidsfactoren. Het ontwikkelde zich de laatste decennia langzaamaan en ook de politiek en het beleid in Nederland zijn erop gericht ouderen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen. Langer thuis wonen kent voordelen en nadelen. In dit artikel lees je de voordelen, de nadelen vind je hier.
1. Kwaliteit van leven en onafhankelijkheid
Ouderen geven aan dat ze het liefst thuis willen blijven wonen om hun onafhankelijkheid te behouden en hun dagelijkse routines voort te zetten. De bekendheid van hun omgeving bevordert een gevoel van controle en stabiliteit, wat cruciaal is voor hun levensgeluk.
2. Sociale verbondenheid
Thuis wonen bevordert sociale interactie, waardoor ouderen in contact blijven met vrienden en familie. Dit helpt gevoelens van eenzaamheid te verminderen en draagt bij aan een betere mentale gezondheid.
3. Persoonsgerichte zorg
Thuiszorg kan meer afgestemd zijn op de persoonlijke behoeften van ouderen. Met de juiste ondersteuning van mantelzorgers kunnen ouderen profiteren van zorg die beter aansluit bij hun wensen en interesses.
4. Kosteneffectiviteit
Thuiszorg is vaak goedkoper dan zorg in instellingen, wat een belangrijke overweging is voor zowel gezinnen als de gezondheidszorg. Het kan financiële druk verlichten en de kwaliteit van zorg verbeteren.
5. Gezondheidsvoordelen
Langer thuis wonen kan ouderen helpen fysiek actiever te blijven, afhankelijk van hun gezondheidsstatus en de beschikbaarheid van ondersteuning.
6. Voordelen voor het gezondheidssysteem
Langer thuiswonen ontlast zorginstellingen en bevordert preventieve zorg. Dit kan chronische aandoeningen beheersbaar houden en ziekenhuisopnames voorkomen.
Tegenwoordig is zorg veel meer gericht op het organiseren van de omgeving om iemand heen, zodat die persoon langer thuis kan blijven wonen. Bijvoorbeeld door ondersteuning en zorg vanuit de gemeenschap, regelmatige huisbezoeken door verschillende zorgverleners, ondersteuning voor en door mantelzorgers en het aanpassen van de woning om veilig te kunnen blijven wonen. Ook technologische ontwikkelingen zoals vooruitgang in online communicatie, apparaten om op afstand te monitoren en slimme woning technologie stellen zorgverleners in staat om gezondheidsstatistieken te monitoren, virtuele ondersteuning te bieden en te reageren op noodgevallen. Al deze technologische vooruitgangen kunnen een aanvulling zijn om thuiszorg veiliger en haalbaarder te maken dan voorheen.
Daarnaast zien we een verschuiving, dat er een groeiende erkenning is voor ‘waardig ouder worden', welke het belang benadrukt dat ouderen ouder kunnen worden op een manier die past bij hun voorkeuren en rechten. En de keuze om thuis te willen wonen, wordt daarom steeds vaker gezien als een waardige en persoonsgerichte benadering van ouder worden (zie ook ons opiniestuk van Sara Kate Heide over het belang van het behouden van eigen regie en ouder worden).
Benieuwd naar de nadelen? Lees het in dit artikel.