Het effect van fietsen en het risico op dementie
24 juni 2025

We schreven eerder al over te veel prikkels, hoe dit kan leiden tot overprikkeling, en wat je kan doen om het risico op overprikkeling te beperken. Anderzijds laat de wetenschap zien dat het opzoeken van nieuwe prikkels ook goed is voor het brein, en dat het kan helpen bij onderprikkeling. De balans tussen over- en onderprikkeling is essentieel om mentaal gezond te kunnen leven. Virtueel reizen met Fietslabyrint kan helpen bij het (gedoseerd) opzoeken van nieuwe prikkels.

In diezelfde context onderzochten Chinese en Australische onderzoekers het effect van bewegend beeld (wandelen of fietsen), het risico om dementie te krijgen, en wat dit met de hersenen doet (Hou 2025).

Cycling with Bike Labyrinth Care and virtual routes

Prikkels onderweg

Als we actief onderweg zijn dan lijkt de wereld om ons heen te bewegen. Ons brein neemt een continue stroom van nieuwe prikkels waar, in het kort: bewegende beelden prikkelen je ogen en netvlies. Ze geven deze informatie via de oogzenuwen door aan onze visuele cortex en andere hersengebieden die betrokken zijn bij het verwerken van beeld. Beweging voel je ook, informatie over balans en lichaamspositie wordt samengevoegd met die visuele informatie. Uiteindelijk werken al deze hersengebieden samen om er een logisch beeld en interpretatie van de omgeving van te maken. Die constante stroom van visuele informatie noemt men ook wel ‘optic flow’. Onderweg zijn heeft nog meer voordelen voor het brein, want het spreekt ook het ruimtelijke oriëntatievermogen aan, het vergt aandacht en vraagt navigatie vaardigheden.

De onderzoeksgroep onderzocht de gegevens van 479.723 volwassenen van middelbare leeftijd. De gemiddelde leeftijd van deze groep was 56.5 jaar oud en iets meer dan de helft was vrouw. Er werden 13 jaar lang gegevens van deze mensen verzameld en hun gegevens werden in een grote medische database gestopt . Van die groep hadden 1.8% (8.845 personen) de diagnose dementie en 0.8% (3.956 personen) de ziekte van Alzheimer gedurende de dataverzameling.

Deelnemers van het onderzoek vertelden hoe ze de laatste 4 weken aan bewegende beelden door wandelen of fietsen blootgesteld waren (van en naar het werk onderweg zijn werd daarbij niet meegerekend) en daarbij werden steeds 4 categorieën bepaald:

  • Niet-actief (per auto of openbaar vervoer)
  • Uitsluitend wandelen
  • Wandelen gemixt
  • Fietsen (gemixt en uitsluitend)


Ook werden er gegevens van ziekenhuizen en overlijdensregisters verzameld. De hersenstructuur werd gemeten met een MRI scan. Met een statistisch model werd vervolgens het risico op dementie bepaald.

Voordelen van bewegend beeld

Vergeleken met de ‘niet-actief-onderweg-zijn’ groep, bleek het risico op dementie lager te liggen in de groep die met de fiets onderweg was geweest. Ook bleek die groep een groter volume van de hippocampus te hebben. (De hippocampus is een hersenstructuur die midden in de hersenen ligt en die belangrijk is voor het geheugen, maar ook voor de ruimtelijke oriëntatie.) Bij mensen met dementie is de hippocampus verkleind, omdat zenuwcellen en hun verbindingen in de hippocampus langzaam afsterven. Daarom krijgen mensen met dementie onder andere problemen met ruimtelijke oriëntatie en hun geheugen.

Fietsen als middel voor gezonde hersenen

Ook de groepen met verhoogd risico op dementie leken baat te hebben bij met de fiets onderweg te zijn, alleen was de risicovermindering hier kleiner. Het bleek ook dat andere hersenregio’s in de fietsgroep groter waren. De auteurs van de studie concludeerden dan ook dat fietsen waarbij bewegend beeld een rol speelt een veelbelovende strategie kan zijn om het brein gezond te houden.

En wel het allerbelangrijkste van alles, de studie laat eigenlijk twee observaties zien die gelijktijdig in een groep plaatsvinden: mensen die regelmatig fietsen waren geneigd minder vaak dementie te ontwikkelen in hun latere leven vergeleken met mensen die niet fietsten. Er is dus een verbinding tussen fietsen en een verlaagde kans op dementie, maar het feit dat fietsen en het lager risico op dementie tegelijk voorkomen in een groep mensen, bewijst niet dat fietsen de oorzaak is van dat verlaagde risico. Het kan goed zijn dat mensen die fietsen, überhaupt betere leefstijlgewoonten hebben dan mensen die dat niet doen. Of andere (nog onbekende) factoren kunnen ook een rol spelen. Aanvullend onderzoek is dan ook nodig om deze connectie beter te kunnen onderzoeken en begrijpen.

Mensen die regelmatig fietsen waren geneigd minder vaak dementie te ontwikkelen in hun latere leven vergeleken met mensen die niet fietsten.

Wel lijkt het onderzoek aan te tonen dat regelmatig fietsen (voldoende bewegen in het algemeen) mogelijk het risico op dementie verkleint en het volume van de hippocampus kan behouden. Wandelen heeft zeker ook gezondheidsvoordelen, maar volgens de analyse van deze onderzoekers, doet het minder dan fietsen of heeft het mogelijk effecten op andere breinstructuren die hier niet onderzocht zijn. Ook als je een vergroot risico hebt om dementie te krijgen, lijkt fietsen een van de methoden om het risico op dementie zo laag mogelijk te houden (zie ook ons artikel: dementie en levensstijl, en de originele publicatie over de effecten van leefstijl: Livingston The Lancet Commissions 2024). Genoeg redenen om met Fietslabyrint te gaan fietsen!

Deel dit onderzoek:
Schrijf je in

Blijf op de hoogte van alle vernieuwingen en ontwikkelingen met onze nieuwsbrief.

Schrijf je in

Blijf op de hoogte van alle vernieuwingen en ontwikkelingen met onze nieuwsbrief.

Binckhorstlaan 36
2516 BE Den Haag Nederland

sales@fietslabyrint.nl
070 737 1152
Nederland (NL)