‘Fiets’ vanaf vandaag onze nieuwste route: de virtuele treinreis

Vanaf vandaag staan er 15 nieuwe fietsroutes op Fietslabyrint, al kunnen we één van deze routes eigenlijk geen fietsroute noemen. Tijdens deze route zit je namelijk niet op een fietszadel, maar heb je een ereplekje helemaal voorin de trein: van Utrecht naar Den Bosch.

Treinstation Utrecht.png
Treinstation Utrecht

Al sinds 2011 fietsen we de hele wereld over om bijzondere plekken te filmen inclusief echte omgevingsgeluiden. Het liefst doen we dit op de fiets voor een zo realistisch mogelijk effect, echter is dit niet altijd mogelijk. Zo filmde onze CEO Ella een route door het platteland van Java over een doodeng (haar woorden) bruggetje, waar ze met de fiets overheen is gesjeesd, maar achteraf gezien toch liever had gelopen. Of een van onze Accountmanagers, Tako, die door Civita di Bagnoregio liep, omdat het daar verboden is om te fietsen. Daarnaast kan ons videoteam - na meer dan 600 routes fietsen of lopen - het niet laten om af en toe iets nieuws te proberen…*

Met de trein

Onze Route Coördinator, Timothy, besteed flink wat uren aan het bedenken, plannen en uitstippelen van de nieuwe routes. Nu we al bijna 200 routes in Nederland hebben vastgelegd, zijn er al veel highlights van ons land op de fiets te bezoeken met Fietslabyrint. In Nederland zijn we natuurlijk dol op fietsen en zullen veel mensen de bekende fietspaden meteen herkennen, maar ook veel Nederlanders (waaronder menig Fietslabyrint collega) pakt dag in dag uit de trein. Met een nieuw idee ging Timothy opstap, hopend dat hij bij een machinist kon aankloppen om te vragen of Fietslabyrint mee mag.

Zo bewijst hij maar weer; nee heb je, ja kan je krijgen! In Nederland zijn er maar zes machinisten die toestemmingen hebben van de Nederlandse Spoorwegen om beelden op te nemen en wij mochten met één van hen mee de trein in. Onze Route Coördinator ontdekte @Spoor_Meester Paul op YouTube, een machinist die al jaren instapt op Arnhem en door Nederland reist met de trein. Zelf filmt hij video´s met zijn GoPro voor zijn eigen YouTube kanaal, @Spoor_Meester. Dus mocht één route niet genoeg zijn, kan je altijd nog bij Spoor Meester Paul terecht! Al kunnen we alvast verklappen dat dit niet onze laatste treinroute zal zijn.

De allereerste treinroute staat vanaf vandaag klaar om te downloaden met Fietslabyrint Grenzeloos of Zorgeloos, en daar zijn wij best wel trots op. De route begint op Utrecht Centraal en neemt je mee naar ‘s-Hertogenbosch en zelfs in deze route hebben we een keuzemoment verwerkt. Waar je normaal gesproken in een route kiest tussen linksaf of rechtsaf, kies je tijdens deze treinreis tussen doorrijden tot het eindstation of vooruitspoelen naar station Geldermalsen. Het is dus aan de fietser of ze de hele 45 minuten af fietsen of af en toe een stukje overslaan.

Op de fiets

Gingen jouw cliënten, patiënten of bewoners niet zo vaak met de trein? Niet getreurd, er zijn nog 14 andere nieuwe routes! En daar zitten nog meer hele bijzondere routes tussen, zoals langs het Colosseum in Italië of een bezoek aan de Dode Zee in Jordanië. Bekijk hieronder alle nieuwe routes die je nu kunt downloaden.

15 nieuwe routes, nu op Fietslabyrint:

 • Treinroute Utrecht - Den Bosch, Nederland
 • Muiden, Nederland
 • Duisburg, Duitsland
 • Paderborn, Duitsland
 • Alençon, Frankrijk
 • Giverny, Frankrijk
 • Brouage, Frankrijk
 • Mykolaiv, Oekraïne
 • Pripyat, Oekraïne
 • Uman, Oekraïne
 • Colosseum naar Vaticaanstad, Italië
 • Dode Zee, Jordanië
 • Belgrado, Servië
 • Novi Sad, Servië
 • Rovaniemi, Finland
Italië Colloseum Rome.png
Colosseum, Rome, Italië

Routes downloaden

Nog nooit een route gedownload? Ga naar Fietslabyrint & pak de muis erbij. Ga naar de Instellingen via het tandwieltje. Hier zie je rechts onderaan welke versie van Fietslabyrint jij hebt. Heb je niet de laatste versie, 4.4.0d? Update dan eerst Fietslabyrint. Dit doe je gemakkelijk door op Update te klikken. Check hier meteen of de Internetverbinding op online of offline staat. Staat deze nog offline? Koppel Fietslabyrint dan eerst aan het internet. Wanneer Fietslabyrint online is kan je op de knop Update Controleren klikken. Als dit nodig is, verschijnt de optie Update Installeren. Klik hierop zodat je de nieuwste versie hebt en zonder zorgen nieuwe fietstochten kan downloaden.

Ga na het updaten weer terug naar Instellingen. Klik vervolgens op Downloaden. Wanneer het systeem is aangesloten op het internet verschijnt er een overzicht met alle routes die je kan downloaden. Kom je er niet uit? Bekijk dan onze instructievideo.

*Benieuwd naar deze speciale routes? Probeer de volgende routes eens: Dolomieten - Vogelvlucht, waterfietsen in Amsterdam, achterop een dromedaris door de Sahara of met de drone door Corsica. Of ga naar www.fietslabyrint.nl/routes en kies als thema ‘Speciale routes’ voor het complete overzicht.