Longpatiënten op de fiets in het ziekenhuis

Voor patiënten met longklachten is bewegen tijdens een ziekenhuisopname erg belangrijk. Door in beweging te zijn, hebben zij minder last van benauwdheid. Daarom zorgde Ziekenhuis Gelderse Vallei voor de komst van een Fietslabyrint op de cardio/longafdeling van het ziekenhuis.

Door regelmatig te bewegen werken de longen beter en vermindert de benauwdheid van longpatiënten. Ook blijkt uit onderzoek dat patiënten die tijdens hun ziekenhuisopname meer bewegen, korter in het ziekenhuis hoeven te blijven. Daarnaast is de kans kleiner dat zij nog een keer moeten worden opgenomen.

Het is wel een uitdaging om patiënten met longklachten te stimuleren tot beweging. Patiënten die benauwd zijn, durven niet zo goed te bewegen maar Fietslabyrint is hierbij een enorme stimulans.

Joke van den Berg, longverpleegkundige in Ziekenhuis Gelderse Vallei

Leuk en uitdagend

Met Fietslabyrint zijn prachtige virtuele fietstochten te maken. Er zijn maar liefst 310 routes waarbij je vogels, auto’s en andere omgevingsgeluiden hoort. Het beeld past zich aan de snelheid van de fietser aan. Stopt de fietser met trappen, dan stopt ook de fietsroute op het scherm. De beelden zijn levensecht en op kruispunten kiest de fietser zelf welke kant hij op wil. "Door het fietslabyrint komen veel aspecten samen: het verbetert de conditie èn het zorgt voor afleiding en ontspanning, het maakt bewegen leuk en uitdagend", aldus Van den Berg.

Thuis ook fietsen

Steffi Poortinga is fysiotherapeut in het ziekenhuis. Zij en Karen Oud, longarts, zijn de andere initiatiefnemers van dit project. Poortinga vertelt over de ervaringen die tijdens de proefplaatsing van Fietslabyrint zijn opgedaan: "Patiënten willen doorfietsen, willen nog van alles zien, even kijken waar ze vroeger woonden, even de Eifeltoren zien… Het stimuleert om langer te bewegen. De drempel om thuis meer te bewegen, wordt ook kleiner. Het geeft patiënten een voorsprong als ze het al in het ziekenhuis hebben uitgeprobeerd. En zo wordt de wereld van de patiënten groter."

Lees hier het volledige artikel.